zondag 27 november 2011

Verlossing - Birger Baug

Flaptekst:
Inspecteur Halvor Heming is in de zomer met zijn gezin op vakantie op een eiland in het noorden van Noorwegen. Thuis in Oslo buigt zijn collega Kristine Holm zich over de onverklaarbare golf van verdachte overlijdensgevallen onder de drugsverslaafden van de stad. Wanneer zijmet een anonieme tipgever in een park afspreekt, wordt ze aangevallen door tweemannen, die haar met een mes neersteken.
Holm belandt, in coma, in het ziekenhuis en Heming keert meteen terug van vakantie om de zaak over te nemen en de aanvallers van zijn collega te vinden. Al snel komt hij te weten dat er een nieuwe, onbekende drugsleverancier in de stad is: niet Noord-Afrikaans, zoals de andere dealers, maar van Scandinavische origine. Tegelijkertijd raakt Heming in contact met de studente Irene, die voor haar studie veel patiëntendossiers heeft ingezien en mogelijk over cruciale informatie beschikt. Irene blijkt echter niet helemaal eerlijk te zijn tegenover Heming. Wat houdt ze achter?

Verlossing - Birger Baug
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Paradis tapt (2009)
Vertaling: Geri de Boer
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN:  94-005-0101-3 / 312 p.

BOB-score 3/5

De laatste strohalm 
De Noorse journalist Birger Baug debuteerde vorig jaar met de misdaadroman Straf. Hierin introduceert hij inspecteur Halvor Heming van de recherche uit Oslo. Familieman Heming is in dit tweede boek Verlossing met zijn gezin op vakantie in Vega, in het noorden van Noorwegen, als zijn chef een beroep op hem doet om een paar dagen eerder terug te keren. Heming houdt voet bij stuk en om dat te onderstrepen werpt hij, na een woede-uitbarsting,  met een groots en dramatisch gebaar zijn mobiele telefoon in het water. Wat hij dan nog niet weet is dat zijn chef zijn collega Kristine Holm niet kan bereiken omdat zij zich in de nesten heeft gewerkt.
Voordat Heming weer terug gaat naar Oslo hoort hij van zijn vriend en politieman Kåre Olsen het verhaal van een lichaam of beter gezegd van het geraamte dat met ingeslagen schedel werd gevonden op een verlaten eiland. Op het eiland werden eveneens de resten aangetroffen van een langdurig verblijf. Een misdaad die commissaris Olsen tot nu toe niet heeft kunnen oplossen.
Terug in Oslo wordt Heming al weer snel in het werk gezogen als er doden vallen onder een aantal junkies. Er iets is aan de hand met de heroïne die op straat wordt verhandeld. Er zijn nieuwe spelers die een stuk van de taart willen. Rechercheur Hans Petter stuit op het lichaam van een verslaafde vrouw die in een plas bloed ligt. In hetzelfde huis wordt nog een verslaafde aangetroffen die voordat hij kan worden verhoord, wordt opgenomen in een ziekenhuis en in quarantaine geplaatst.
Voor Heming en zijn team begint dan de zoektocht naar wie zich probeert in te vechten in de drugsmarkt. De handel waar veel valt te verdienen maar ook te verliezen. Terwijl Heming zijn zaak probeert op te lossen puzzelt commissaris Olsen verder aan de zaak van het eilandgeraamte, een speurtocht die hem naar Oslo brengt.
In dit tweede boek laat Birger Baug wat meer ruwe kantjes van zijn hoofdpersoon Halvor Heming zien.  Door een persoonlijke tragedie binnen zijn familie is Heming niet in staat om in deze zaak zijn woede te beteugelen. Hij verliest de controle en dat brengt hem in de problemen. Ze geven deze politieman een menselijk gezicht.
Na zijn boek Straf dat het thema pesterij uitdiept, werkt Baug nu met Verlossing de problemen uit die horen bij een drugsverslaving en de impact die dat heeft op de familie van de verslaafde. Via een kunstig gecomponeerd plot dat wordt aangedreven door korte dagboekfragmenten krijgt de lezer langzaam een aangrijpend beeld van een familielid die de laatste strohalm wil grijpen.
  
Meer Birger Baug op Blue Owl Books

zaterdag 19 november 2011

Allen die gestorven zijn - Åke Edwardson

Flaptekst:
Het is midzomer in Göteborg en snikheet zoals de stad nog nooit heeft meegemaakt.Iedereen is rusteloos, mensen wachten ongeduldig op de schemering en de koelte van de korte nacht. Voor één man komt die nacht nooit: hij wordt dood gevonden op een parkbankje, zijn rug doorstoken met een mes. De vermoorde man blijkt drugshandelaar zijn geweest. Zijn overlijden ontketent een reeks van gebeurtenissen.Wanneer ook privé-detective Jonathan Wide, een complexe persoonlijkheid met alcoholproblemen, in zijn eigen huis wordt aangevallen, wordt die vervolgens bij het onderzoek betrokken. Wide was namelijk zelf ooit politieman, maar werd gedwongen die carrière te onderbreken. Nu moet hij samenwerken met commissaris Sten Ard, een man die veel meer dan hij in harmonie met het leven is. De zaak blijkt wortels te hebben in de Tweede Wereldoorlog, en algauw worden Wide en Ard geconfronteerd met mensen en gebeurtenissen uit een duister verleden – van hun land, maar ook van henzelf.

Allen die gestorven zijn - Åke Edwardson
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Till allt som varit dött (1995)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN:  94-005-0008-4 / 246 p.

BOB-score 3/5

Geef me dromen
De Zweedse schrijver Åke Edwardson is in Nederland vooral bekend om de tiendelige serie die hij schreef over inspecteur Erik Winter uit Göteborg. Twee boeken uit deze reeks ontvingen de prijs voor beste Zweedse misdaadroman. Minder bekend is dat, voor Edwardson begon met zijn serie, hij een tweetal boeken schreef over privédetective en voormalige politieman Jonathan Wide.  Allen die gestorven zijn is het eerste boek uit 1995 dat nu ook in vertaling is verschenen. Voor dit boek ontving Edwardson de prijs voor beste misdaadromandebuut.
Jonathan Wide leeft in een tweekamerappartement tussen de resten van een op de klippen gelopen huwelijk. Eenzame slapeloze nachten in de armen van Madame Butterfly worden gevuld met drank. Veertig jaar, overgewicht, blond haar en een breed open gezicht dat elk jaar een tikje triester wordt. Bezig aan de lange reis naar beneden voor de onvermijdelijke ontmoeting met De Grote Barkeeper. De bezoekjes van zijn twee kinderen die zijn kookkunst waarderen houden hem op de been.
Commissaris Sten Ard, liefhebber van single malt-whisky en gelukkig getrouwd, onderzoekt de moord op zakenman Georg Laurelius. Het slachtoffer wordt keurig zittend aangetroffen op een bank aan het water in de nabijheid van de grote Rode Steen. Dit is het monument voor zeelieden die niet meer naar huis terugkeerden. Wat Sten Ard niet weet is dat zijn vriend en voormalig collega Wide voor een klus is benaderd door de vrouw van het slachtoffer. Voor ze elkaar hebben kunnen spreken zijn Wide en de vrouw van Laurelius slachtoffer van een gewelddadige aanval.  Blijkbaar wilde zakenman Laurelius een graantje meepikken sinds Göteborg was toegetreden tot de Europese eredivisie van de drugs. De stad aan de westkust gaat gebukt onder tropische temperaturen en de oud-collega’s werken samen om hun Göteborg te vrijwaren van de oprukkende criminaliteit.  Bij deze zaak komt Wide in aanraking met een duister stukje familiegeschiedenis.
In zijn debuut Allen die gestorven zijn speelt en experimenteert Åke Edwardson al in 1995 met de ingrediënten die hij ook toepast in zijn latere boeken. De liefde voor het bereiden van goed eten, de voorkeur voor single malt, de lofzang op de stad Göteborg in al zijn facetten en de invloed van muziek.
Er volgde nog een tweede boek met Sten Ard en Jonathan Wide getiteld Gå ut min själ. In 1997 smelten de verschillende eigenschappen van beide heren samen in één nieuw personage Erik Winter die debuteert in Dans met een engel .
Het debuut mag er zeker zijn en de basis wordt gelegd voor de dromerige manier van vertellen die Edwardson zo eigen is met de soms poëtische uitstapjes zoals  ‘Geef me gif om te sterven of dromen om te leven‘. Voor de verslaafden van Göteborg lijkt de heroïne het beste van twee werelden te bieden.

Meer Åke Edwardson op Blue Owl Books

maandag 14 november 2011

Het evangelie van Lucifer- Tom Egeland

Flaptekst:
Bjørn Beltø, archeoloog en specialist op het gebied van oude manuscripten, krijgt een tekst van 4500 jaar oud in handen die ook wel bekendstaat als 'het evangelie van Lucifer'. De tekst bevat historische informatie die zo sensationeel is dat er letterlijk een moord voor gedaan wordt - ook Bjørn Beltø is niet veilig. Een mysterieuze duivelssekte aast op het manuscript. Is er nog wel iemand die hij kan vertrouwen?
Het evangelie leidt Bjørn Beltø naar Irak, waar hij de vondst van zijn leven kan doen. Een ontdekking die weleens een heel ander licht zou kunnen werpen op de wereldgeschiedenis.

Het evangelie van Lucifer- Tom Egeland
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Lucifers evangelium (2010)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: De Geus
ISBN:  90-445-1674-4 / 384 p.

BOB-score 4/5

Beste Noorse thriller
De albino archeoloog Bjørn Beltø heeft veel aan naamsbekendheid gewonnen door zijn onderzoeken naar geheime manuscripten. Hij was al eerder druk in de weer met het Q-evangelie voorzien van citaten van Jezus. Een oud-Noors manuscript bracht Beltø in navolging van de vikingen naar de Egyptische piramides. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat als een monnik een manuscript vindt in de hand van een eeuwen eerder overleden broeder, hij contact zoekt met Beltø.
De nieuwsgierige archeoloog is niet moeilijk over te halen om het manuscript mee te smokkelen naar Noorwegen. Een kopie van de tekst wordt naar een collega in Oslo gebracht terwijl het manuscript zelf goed wordt opgeborgen in IJsland. Wanneer zowel de monnik die het manuscript vond als de collega in Oslo dood worden gevonden is het voor Beltø duidelijk dat hij even van het toneel moet verdwijnen. Op aanraden van de Noorse politie duikt hij onder op een afgelegen zomerboerderij in het Juvdal.
Via een internetforum voor theologen stuit Beltø op de naam van een Franse onderzoekster. Wanneer hij probeert contact met haar op te nemen blijkt dat zij spoorloos is verdwenen. Haar lichaam wordt teruggevonden in een verlaten kerk in Carcassonne. De misdaad vertoont dezelfde modus operandi die gebruikt is bij de monnik uit Kiev en de onderzoeker. Beltø weet dat hij niet langer kan blijven zitten wachten in zijn boerderij totdat de daders ook hem hebben gevonden. Maar wie zijn zij en waar komt de gedrevenheid vandaan om het niet te dateren perkament en manuscript in handen te krijgen.  In zijn roze 2CV met zwarte stippen reist Beltø af naar Amsterdam naar Dirk van Rijsewijk die hem inwijdt in de geheimen van het evangelie van Lucifer en broeders van een geheimzinnige  orde. In Rome krijgt Beltø de kans om zelf  kennis te maken met de leden van het broederschap die slechts belangstelling hebben voor één ding. Waar is het manuscript? Hierin staan zij echter niet alleen. Uit een geheel andere hoek is er ook belangstelling en deze groep lijkt bij de Noorse archeoloog de juiste snaar te raken.
In Nederland zijn inmiddels zes boeken van Tom Egeland in vertaling verschenen waaronder drie thrillers over de albino archeoloog Bjørn Beltø. De boeken met Beltø kunnen worden geplaatst in een subgenre dat commercieel succesvol is gemaakt door Dan Brown en sindsdien gevolgd door velen. Onder de Scandinavische schrijvers zijn er niet veel navolgers maar Egeland vormt hierop een succesvolle uitzondering. Voor dit boek ontving hij de prijs voor beste Noorse thriller 2009.
Wie zich overgeeft aan Egeland wordt meegezogen in een verhaal dat de lezer voortstuwt als een wagentje op een reusachtige achtbaan. Wat is het geheim van Het evangelie van Lucifer en waarom eindigt de lange reis door Europa voor archeoloog Bjørn Beltø uiteindelijk in Mesopotamië? Onderweg is er geen tijd om te stoppen met lezen. Je moet verder of je wilt of niet.
En na het lezen van de laatste pagina stort je op aarde neer gelijk de gevallen engel Lucifer. Knap gedaan.

Meer Tom Egeland op Blue Owl Books

zondag 13 november 2011

Stille wateren - Viveca Sten

Flaptekst:
Buiten het seizoen is het rustig op Sandhamm, het idyllisch vakantie-eilandje vlak voor de kust van Stockholm. Eigenlijk wonen er maar zo n 120 mensen, maar als de midzomernacht dichterbij komt, loopt het vol met duizenden vakantiegangers en zeilers, die maar een ding willen: in alle rust genieten van de zon en de zee.
Maar op een hete ochtend in juli spoelt het lijk van een man aan, verwikkeld in een vissersnet. Een week later wordt er op het eiland een vermoorde vrouw gevonden. Aanwijzingen zijn er bijna niet. De spanning bij de bevolking wordt opgevoerd. Is er een verband tussen de twee slachtoffers? Zal er nog een moord gepleegd worden? Welke geheimen liggen er verborgen op dit kleine eiland?

Stille wateren - Viveca Sten
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: I de lugnaste vatten (2008)
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN:  90-214-4034-2 / 360 p.

BOB-score 3/5

Zomer op Sandhamn
Wat is een overeenkomst tussen Viveca Sten en Stieg Larsson? Beide schrijvers van Zweedse origine geven hun personage een huisje op het eilandje Sandhamn in de archipel voor de kust van Stockholm. Waar Michael Blomkvist het moet doen met een soort schuur van dertig vierkante meter ingericht als zomerhuisje daar heeft de heldin van Viveca Sten Nora samen met haar man en twee kinderen een riante zomerwoning. Sandhamn is een klein eiland in de scherenkust met maar 120 inwoners, maar iedere zomer overspoelen watersporters en toeristen dit stukje land en palmen ze het in als thuisbasis voor de zeilsport. Een bezigheid waar Adam de man van Nora al zijn tijd aan besteedt als hij niet als arts aan het werk is.
De kleine gemeenschap van Sandhamn wordt opgeschrikt wanneer een oud visnet vol zeewier aanspoelt op de kust. Niet zo zeer het visnet doet de vinder bleek wegtrekken maar wel het lichaam dat in het net verstrikt is geraakt. Politieman Thomas Andreasson wordt per helikopter ingevlogen om te kijken in hoeverre er sprake is van een misdaad. Uit het register met vermiste personen wordt duidelijk dat het slachtoffer de vijfenvijftig jarige Krister Berggren is, werkzaam als medewerker in de staatsdrankwinkel. Het is aan Thomas om de dood van Krister te melden aan zijn enige nog levende familielid Kicki, nicht van het slachtoffer.
Terwijl de politie nog werkt vanuit de hypothese dat er sprake moet zijn van een noodlottig ongeval vertrekt Kicki naar Sandhamn waar ze intrek neemt in het missiehuis. In de pub van het Värdshus maakt ze kennis met Johny Amhult, een van de 120 permanente bewoners, kunstschilder en klusjesman die graag en veelvuldig een glaasje drinkt. Deze ontmoeting leidt tot nog een slachtoffer en een verdwijning en roept de vraag op: wat is er aan de hand op Sandhamn?
Viveca Sten is van huis uit jurist en debuteerde in 2008 met de misdaadroman Stille wateren, inmiddels zijn er 4 boeken in deze serie van haar verschenen. In een setting die veel weg heeft van het kustplaatsje Fjällbacka laat ze net als haar collega Camilla Läckberg haar hoofdpersonages, de juriste Nora Linde en politieman Thomas Andreasson, misdaden oplossen. Nora is getrouwd met een egocentrische arts die alleen aan zeilen denkt, moeder van twee kinderen, suikerpatiënt. Ze heeft ambitie om carrière te maken in haar werk voor een bank waarvoor het gezin wel zal moeten verhuizen uit Stockholm. Thomas werkt als rechercheur en verwerkt nog steeds een groot verlies dat ook heeft geleid tot zijn scheiding. Thomas en Nora zijn jeugdvrienden die elkaar kennen van de lange zomervakanties op de eilanden. Sandhamn heeft voor de schrijfster Sten weinig geheimen want haar familie heeft al bijna honderd jaar een zomerhuis op het eiland.
Viveca Sten legt in haar eerste boek Stille wateren een fundament voor de volgende boeken. Een basis waarin veel aandacht wordt besteed voor het inkleuren van haar personages en hun onderlinge relaties. Verder wordt het eiland Sandhamn uitgebreid beschreven met veel details die de coleur locale goed uit de verf laten komen. Juist deze introductie van de hoofdrolspelers in combinatie met de gedetailleerde beschrijving van het eiland zetten de spanning in het verhaal enigszins onder druk. Een klassieke detective inclusief de 'rode haring', in een modern jasje op een zomers Sandhamn.
Inmiddels werkt Tineke Jorissen-Wedzinga, de vertaalster van het werk van Stieg Larsson, aan het tweede boek dat de titel Gesloten cirkels zal krijgen. In Zweden heeft men de smaak van Sandhamn goed te pakken en werd het debuut al verfilmd. Nog een overkomst met Stieg Larsson.

De eerste steen - Thomas Kanger

Flaptekst:
Een afgebrand gemeentehuis in een Zweeds stadje. In de as worden de verkoolde resten van een man aangetroffen. Er wordt al snel een schuldige gevonden. Té snel, meent de jonge rechercheur Elina Wiik en daarmee maakt zij zich bij haar collega's van de afdeling Moordzaken niet geliefd. Maar de jonge vrouw wantrouwt de verklaring van de enige ooggetuige. Dan verdwijnt de vader van de getuige plotseling spoorloos. En de familie die achterblijft lijkt doodsbang. Wiik vermoedt dat er een verband is tussen de twee zaken. Vijanden binnen het politiekorps zijn tot alles bereid om haar onderzoek te dwarsbomen. Maar hoe kan zij de muur van stilzwijgen doorbreken?

De eerste steen - Thomas Kanger
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Första stenen (2001)
Vertaling: Jasper Popma
Uitgeverij: The House of Books
ISBN:  90-443-3146-9 / 367 p.

BOB-score 3/5

Zij die zonder zonden zijn
Wanneer in de resten van het afgebrande dorpshuis van Surahammar het lichaam wordt aangetroffen van de conciërge Karl Johansson en er sporen zijn van brandstichting, dan is duidelijk dat het rechercheteam van het nabijgelegen Västerås aan het werk moet.
Assistent-rechercheur Elina Wiik neemt deel aan het onderzoek en verhoort mogelijke getuigen. Op basis van de getuigenis van de krantenjongen en autokenner Peter Adolfsson komt de politie al snel op het spoor van de mogelijke daders. De auto die Peter heeft gezien is in het bezit van Ismail Mehmedovic, een moslim die gevlucht is uit Bosnië. Voor het rechercheteam is het snel duidelijk. Zijn wagen is in de nabijheid van de brand gezien, hij heeft een motief voor de brand en zijn alibi voor het tijdstip van de brand is mager. Elina heeft zo haar bedenkingen.
Veel tijd kan ze niet meer besteden aan de brandstichting wanneer Bertil Adolfsson, de vader van krantenbezorger Peter, verdwijnt. Zijn vrouw doet aangifte, echter het zeer strenggelovige gezin is erg terughoudend met het verstrekken van informatie over de gezinssituatie. Elina voelt dat er een donkere wolk boven het gezin hangt maar kan niet goed haar vinger op de zere plek leggen. Om meer achtergrond over het gezin te krijgen neemt ze contact op met de voorganger van kerk en met de sociale dienst. Haar intuïtie heeft Elina in de juiste richting gebracht maar het blijft zaak Bertil terug te vinden. En hoe vind je een lichaam in de uitgestrekte bossen? Slim denkwerk en veel mankracht lijken de oplossing. De collega’s van Elina storen zich aan haar eigenzinnige optreden, gelukkig zorgt haar chef voor de benodigde rugdekking.
Voormalig journalist Thomas Kanger heeft een aantal boeken met Elina Wiik op zijn naam staan. Zijn debuut De eerste steen is het derde boek dat in vertaling verschijnt. Het boek De eerste steen is gebaseerd op een waargebeurde zaak met brandstichting en moord. Kanger wilde een true crime boek schrijven maar de dader wilde hier niet aan meewerken. Vervolgens is het verhaal omgevormd tot een misdaadroman waarin de ambitieuze rechercheur Elina Wiik  haar debuut maakt. Een gedreven dame die haar eigen paden baant en streeft naar perfectie in haar werk en in haar privé-leven. Een weg die niet altijd makkelijk is.
In dit debuut snijdt Kanger een aantal misstanden aan in de samenleving, de skinheads die duidelijk maken hoe zij de multiculturele samenleving ervaren, kerk en sociale dienst die het niet opnemen voor de zwakken in de samenleving, mishandeling en misbruik van vrouwen en een politiemacht die op basis van een aantal vooroordelen al snel tot conclusies komt. Een combinatie van factoren die leidt tot een dader die het recht in eigen hand neemt en besluit niet langer slachtoffer te zijn.      
Het is goed dat de uitgeverij heeft besloten om ook het debuut van Thomas Kanger uit te brengen. Hiermee wordt inzicht verkregen in de eigenzinnige politievrouw die vrij van cynisme zo goed mogelijk haar werk wil doen. Het boek heeft nog wel een open eindje dat als storend kan worden ervaren en de spanningsboog staat in deze eersteling niet altijd even strak gespannen. Grensgebied uit 2008 is een veel beter uitgebalanceerde misdaadroman en voor De zondagsman uit 2010 klonken lovende woorden. De eerste steen is echter een goed debuut en legt de basis voor de volgende boeken met Elina Wiik in de hoofdrol.

Meer Thomas Kanger op Blue Owl Books